Diferența dintre orientarea sexuală și identitatea de gen
Textul care urmează are numai un scop informativ
Există concepția greșită cum că orientarea sexuală și identitatea de gen sunt același lucru. În realitate însă, ele sunt foarte diferite și trebuie corect înțelese. În acest articol descriu aceste diferențe.
Dacă o persoană este transgender înseamnă că este gay? Răspunsul este "nu întotdeauna". Și nu pentru că ar exista diferențe clare între orientarea sexuală și identitatea de gen. În ideologia noastră colectivă avem tendința de a contopi ambele concepte, confundându-le și realizând neintenționat unele exerciții de discriminare.
În timp ce identitatea de gen definește felul în care o persoană se simte și își experimentează genul, orientarea sexuală este legată de cine ești atras și pe cine iubești. Înțelegerea acestor dimensiuni și integrarea, la rândul ei, a unui vocabular comun în acest domeniu facilitează incluziunea și ne permite să vorbim, să ne exprimăm adecvat. Detaliez:
Concepte de definit: orientare sexuală și identitate de gen
Deși greutatea stigmatizării continuă să însoțească colectivitatea LGBT+, progresele sunt evidente. Conceptul de identitate de gen a fost inventat în anii 1960 pentru a defini sentimentul intern persistent de apartenență la categoria de gen masculin sau feminin. Decenii mai târziu, acest spectru s-a lărgit.
În acest moment sunt definite clar granițele dintre cele două concepte.
Prin urmare, identitatea de gen se referă la modul în care ne identificăm cu genul nostru, dincolo de sexul biologic cu care am venit pe lume. La rândul ei, orientarea sexuală exprimă către cine ne simțim atrași, fără ca aceasta să coincidă cu identitatea noastră de gen.
Cum diferă orientarea sexuală de identitatea de gen?
Există diferențe clare între orientarea sexuală și identitatea de gen.
Sunt componente independente;
Deși adesea se presupune că există o corespondență directă între sexul genital și identitatea de gen a unei persoane, acest lucru nu este adevărat întotdeauna.
Identitatea de gen definește cine ești
Identitatea de gen este o percepție foarte intimă care integrează aspecte emoționale, psihologice și sociale. Aici se construiește modul în care o persoană se exprimă și este percepută. Acest lucru se poate manifesta prin patru categorii:
· Persoane non-binare: în această caracteristică, persoana nu se identifică clar cu niciunul dintre genuri.
· Cisgen: în acest caz identitatea de gen coincide cu sexul biologic cu care s-a născut persoana și pe care societatea i-l atribuie din acest motiv.
· Transsexual: persoana transsexuală este cineva care, din cauza faptului că identitatea sa de gen nu coincide cu sexul biologic, decide să înceapă o tranziție hormonală și chirurgicală
· Transgender: Sunt bărbați și femei care nu se identifică cu caracteristicile biologice cu care au venit pe lume. Acest lucru îi obligă să fie nevoiți să ia măsuri în multe domenii, cum ar fi familial și social, pentru a trăi și a se exprima în funcție de sentimentul lor de gen.
Pe cine iubești și de cine ești
atras
Pentru a înțelege diferențele dintre orientarea sexuală și identitatea de gen este necesară considerarea modul în care ne raportăm sexual și emoțional cu ceilalți. Pentru că, după cum bine știm, ființele umane iubesc, sunt conectate în mai multe moduri, toate la fel de valabile și semnificative. Să analizăm imediat orientările sexuale pe care le putem percepe:
· Heterosexualitate: atracție pentru un alt sex decât al nostru.
· Homosexualitatea: atracție față de cei de același sex.
· Bisexualitatea: acest caz definește atracția resimțită pentru ambele sexe.
· Asexualitatea: include persoanele care nu experimentează atracție sexuală.
· Pansexualitate: în acest tip de orientare, persoana este atrasă de orice identitate de gen.
Cum se dezvoltă în noi identitatea noastră de gen și orientarea sexuală?
Există o componentă biologică sau sunt "construcții sociale"? Răspunsul la această întrebare este destul de complex.
Există însă elemente pe care le observăm frecvent și care pot fi enumerate:
- Copiii își exprimă adesea identitatea de gen și orientarea sexuală înainte de adolescență.
- Când identitatea de gen nu corespunde sexului biologic, în unele cazuri apar contradicția și suferința.
- În general, este nevoie de timp pentru a integra aceste realități și, mai presus de toate, un bun sprijin familial și social.
- Apar îndoieli și emoții dificile, mai ales când un tânăr trebuie să exprime această realitate internă familiei și prietenilor.
- Anii de școală tind să fie cei mai complecși pentru persoanele LGBT+ deoarece uneori apare bullying-ul.
Cum să abordăm problemele legate de diferențele dintre orientarea sexuală și identitatea de gen?
A ști că există diferențe între orientarea sexuală și identitatea de gen, întărește autocunoașterea și permite să fim înțelegători, inclusiv cu noi înșine.
Este absolut necesar a-i asista psihologic pe adolescenții prinși în situații dominate de stigmatizare și respingere.
Prin prisma celor de mai sus afirm că, pe lângă educația formală referitoare la aspectele enumerate de mine mai sus, este importantă integrarea în instituțiile de învățământ a psihologilor specializați în LGBT, facilitarea accesului la organizațiile și organismele autorizate în acest domeniu și promovarea unei mai mari conștientizări în familii.
Deși psihologii și educatorii/formatorii specializați în acest domeniu distrug multe stigmate în această zonă, mai rămâne un drum lung de parcurs. Numai prin empatie, cunoștințe și sensibilitate se va putea crea o societate mai clementă; cea în care înțelegi că există multe moduri de a te iubi, de a simți, de a te identifica. Și toate sunt valabile.
Bibliografie:
- Bussey, K. (2011). Gender identity development. Handbook of identity theory and research, 603-628. https://psycnet.apa.org/record/2011-21882-025
- Moleiro, C., & Pinto, N. (2015). Sexual orientation and gender identity: review of concepts, controversies and their relation to psychopathology classification systems. Frontiers in Psychology, 6, 1511.
- Saewyc, E. M. (2011). Research on adolescent sexual orientation: Development, health disparities, stigma and resilience. Journal of Research on Adolescence: The Official Journal of the Society for Research on Adolescence, 21(1), 256-272. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4835230/
- Swaab, D. (2007). Sexual differentiation of the brain and behavior. Best Practice and Research Clinical Endocrinology & Metabolism, 21(3), 431-444. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17875490/
- Stynes, H., Lane, C., Pearson, B., Wright, T., Ranieri, V., Masic, U., & Kennedy, E. (2021). Gender identity development in children and young people: A systematic review of longitudinal studies. Clinical Child Psychology and Psychiatry, 26(3), 706–719. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33827265/